Aas

5 tips voor karpervissen in het voorjaar

Het karperseizoen gaat weer van start. Hier hebben we natuurlijk maanden naar uitgekeken, maar hoe pak je het karpervissen in het voorjaar nou aan? De vis komt net uit de winterslaap en het water is nog koud. Met deze tips kan jij ook in het voorjaar genieten van prachtige vangsten!

Tip 1: Kies het juiste aas

Het water in het voorjaar is nog koud en de vis is dus nog niet erg actief. Het heeft dus weinig zin om ontzettend veel te voeren, dit kan zelfs averechts werken. Met een single-hookbait maak je meer kans. Pas wanneer de watertemperatuur hoger dan 12 graden wordt zal de karper actief op zoek gaan naar voedsel. Er zijn dus warmere dagen nodig om het voeren effectief te maken. Een must-have voor deze periode van het jaar is dus een thermometer, deze kan je hier kopen.

Een single-hookbait werkt in deze periode meestal erg goed. Kies voor een felle pop-up en de karper kan het toch niet laten om dit buitenkansje te laten schieten.

Koop hier je Mainline Pop-ups.

Tip 2: Kies de juiste locatie

Vanaf eind april zullen de karpers steeds vaker de ondieptes op gaan zoeken. Zeker als het zonnetje flink staat te branden. Let dus goed op de weersomstandigheden voor het kiezen van je visstek voor het vangen van karper in het voorjaar. Schijnt de zon minder sterk en is het frisser, dan zal de karper misschien water dieper water opzoeken. Dat biedt dus weer kansen om je rig in een kuil te leggen.

Wil je weten wat de diepte van het water is? Gebruik dan een Deeper Fishfinder. Deze toont je niet alleen de diepte, maar ook of er vis op de stek zwemt. Koop de Deeper Fishfinder hier.

Tip 3: Zoek de begroeiing

Begroeiing in deze periode van het jaar zorgt voor beschutting tegen frisse windvlagen en het water rond de begroeiing is meestal net wat warmer. Iedere graden warmer is een plek waar de karper graag ligt. Tussen wat begroeiing of onder overhangende takken maak je veel kans een karper te spotten en te haken.

Tip 4: Voeg zout toe aan je aas

Wat veel mensen niet weten is dat koud water niet goed werkt voor veel toevoegingen aan je aas. Wat wel werkt is in iedere keukenlade te vinden, namelijk zout. Zout prikkelt de zintuigen van de karper, ook in koud water. Voeg zout toe bij je grond of stick-mix en de aantrekkingskracht van je voer is sterker dan zonder wat extra zout. Voeg ca. 5 tot 10% aan zout toe aan je mix en dat is meer dan voldoende.

Tip 5: Check de luchtdruk

Of de luchtdruk invloed heeft op de vangstkansen is al jaren een puntje van discussie in de karperwereld. Toch kunnen we stellen dat, vooral in het voorjaar, de luchtdruk essentieel is voor je kansen. In het vroege voorjaar is een luchtdruk tussen de 1012 en 1020 ideaal voor het karpervissen. Je kan de luchtdruk checken via meerdere weer-apps.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s