Aas

Karpervissen in oktober, zo doe je dat!

Oktober is de maand waar de temperatuur in België en Nederland snel naar beneden gaat en de bladeren van de boom vallen. De karper gaat zich in deze periode volvreten om zich klaar te maken voor de wintermaanden. De vis laat zich wat vaker zien, er zijn kringen en aasbellen op het oppervlak te zien en vangen hoeft niet lastig te zijn. Ga dus lekker karpervissen in oktober!

Dieper water in het najaar

De kou doet in oktober meestal wel wat meer zijn intrede, al is dat in België en Nederland altijd maar weer afwachten. Toch is het gebruikelijk dat de nachten richting het vriespunt gaan en we overdag veel neerslag kunnen verwachten. De watertemperatuur zal dus dalen en de vis zal in het najaar wat meer de warmere plekjes opzoeken.

De warmere plekjes in het najaar zijn te vinden op diepere gedeelten van het water of beschut tussen de lelievelden. De karper zal zich in oktober voeden in deze delen van het water. Wanneer de temperatuur boven water weer stijgt en de zon vol op het water staat, zal de vis zich ook weer wat meer laten zien op ondiepe delen of tegen de kant van een eiland.

Aaskeuze in oktober

Waar je in de warmere maanden goed uit de voeten kan met zoet aas is dit in het najaar wat minder aan te raden. Doordat het water kouder wordt zal de aantrekkingskracht van zoetstoffen, attractors en liquids afnemen. Het is hier dus erg belangrijk om de temperatuur van het water in de gaten te houden. Wanneer de temperatuur van het water zakt richting de 10 of 12 graden, dan is het zaak om je aas af te stemmen op het najaar.

Bij een temperatuur van 10 á 12 graden (of lager) zal de karper meer op zoek zijn naar vezelrijke voedingsstoffen. Het voeren van enorme hoeveelheden lokvoer heeft dan ook geen zin. Wanneer de watertemperatuur nog wel hoger ligt is de karper vooral bezig met het opbouwen van vetreserves en zijn voedzame boilies aan te raden. In deze periode is het dan ook wel belangrijk om de vis op de stek te houden en met enige regelmaat te voeren.

Een echte aanrader voor oktober zijn deze Mainline High Impact boilies.

Kleur en geur van het aas

Wanneer de vis bezig is het het aanleggen van vetreserves is het minder bezig met het opletten op eventuele rigs. Het zal sneller vallen voor een opvallende pop-up of boilie en is erg vatbaar voor een onweerstaanbare geur. De kleur en de geur van het haakaas is in oktober erg belangrijk om de kans op een vangst te vergroten. Dips en liquids zijn hier dus wel een goede keuze. Oktober is verraderlijk, meet dus altijd de watertemperatuur voor het kiezen van je haakaas en voerstrategie.

Let op de wind

Regen en wind kunnen gebruikt worden om de vangst in oktober te vergroten. Wanneer er regen valt is er meer zuurstof in het water en zal dit de vis actief maken. De wind zal voedseldeeltjes en het zuurstof verplaatsen, hier zal de karper zich dan ook bevinden. Het is hier dus altijd belangrijk om op de kans te vissen waar de wind op blaast. Het vissen aan de windkant kan de kans op een vis vergroten.

Categorieën:Aas, Materiaal, Stekken

Getagd als:, , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s