Aas

3 tips om je koi in topconditie te houden

Koi vissen, ze zijn prachtig en ook aardig aan de prijs in aanschaf. Erg logisch dus dat jij je vissen een fijn plekje wilt geven en ze gezond wilt houden. Maar wat heb je hier eigenlijk voor nodig en hoe zorg je ervoor dat je koi niks te kort komen? In dit artikel geef ik je drie tips voor het onderhouden van je koi, waardoor ze in topconditie blijven.

Zorg voor voldoende ruimte

Je kent het misschien wel als je de vissen elders al eens in een vijver gezien hebt, veel vissen op een relatief klein oppervlak. Dit is dan ook meteen een hele grote fout die vaak gemaakt wordt. De karpers groeien namelijk erg snel, waardoor het met te veel karpers snel te krap kan worden. Zorg dan ook dat je vissen voldoende ruimte krijgen en begin eerst eens met een wat kleiner aantal. Wanneer je merkt dat ze meer dan genoeg ruimte hebben, kun je er altijd later nog een paar bij doen. 

Het voeren van de koi

De vissen groeien erg snel en dat is ook niet zo vreemd, ze zijn namelijk altijd op zoek naar voedsel. Dit komt doordat ze geen maag hebben en dus als het ware altijd ‘honger’ hebben. Toch kun je ze niet zomaar voeren met normaal visvoer, maar kun je het beste speciaal koivoer gebruiken. Hier zitten alle voedingsstoffen in die de koi nodig hebben zodat ze gezond blijven en kunnen groeien. Hou je vissen wel goed in de gaten. Wanneer je iets opvallends ziet, is het namelijk goed om snel te handelen. Hierdoor voorkom je dat eventuele ziektes worden overgegeven of dat je vis sterft terwijl het voorkomen had kunnen worden. 

De waterkwaliteit van de vijver

Een goede waterkwaliteit is van groot belang voor de gezondheid van je koi. Wanneer je geen goede waterkwaliteit in je vijver hebt, kunnen je koi gaan verzwakken en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. Zorg er daarom voor dat je het vijverwater regelmatig test en begrijpt wat de waardes inhouden zodat je kunt handelen waar nodig. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de zuurgraad tussen de 6,5 en 8 ligt en is 7 hierbij optimaal. Ook is het belangrijk het water te verversen. Door een goede pomp te plaatsen in je vijver zorg je ervoor dat dit structureel gebeurt. Hierdoor kunnen je karpers gezond en fijn rondzwemmen in een schone vijver. 

Categorieën:Aas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s