Sportvissen

Sportvissen op de Friese meren

Friesland is een van de mooiste en populairste provincies. Het waterrijke landschap biedt je tal van mogelijkheden op het gebied van watersport. Door de vele meren en kanalen kun je te kust en te keur als het gaat om sportvissen. Echter moet je wel opletten waar je je hengel gaat uitgooien. Vissen in Friesland is namelijk alleen toegestaan in vrij bevaarbare gebieden. Daarnaast moet je natuurlijk in het bezit zijn van een geldige visvergunning.

Regels voor sportvissers

Als sportvisser moet je rekening houden met een aantal wetten en regels. De regels zijn opgedeeld in drie gebieden: visserij in de binnenwateren, zeevisserij en kustwateren. Wij gaan kort toelichten waar je rekening mee moet houden als sportvisser in de binnenwateren van Nederland.

Vis

De meeste soorten vis mag je vrij vangen. Zeldzame vissoorten zoals de Europese rivierkreeft, grote modderkruiper en beekprik zijn beschermd en mag je niet of nauwelijks vangen. Deze zeldzame soorten moeten na de vangst direct teruggeplaatst worden in hetzelfde water.

Vistuigen

De gebruikte vistuigen moeten voldoen aan bepaalde regels uit het reglement voor de binnenvisserij 1985. Hierin staat ook beschreven welke vistuigen wel aan de regels voldoen zoals de hengel, de pleur en het schepnet. Het schepnet mag echter alleen gebruikt worden om te vangen en gevangen vis terug te zetten in het water. Voldoet jouw vistuig niet aan deze regels, dan wordt dit gezien als een verboden vistuig.

Aas

De regels met betrekking tot het gebruiken van aas zijn de laatste jaren ook versterkt. Zo is het verboden te vissen met levende vis of andere dieren. Daarnaast mag de sportvisser geen middelen zoals giftige en ontplofbare stoffen gebruiken om een vis te verwonden of te doden.

Visserij, Zomer, Vangst, Natuur, Vakantie, Vissers

Vissen en kamperen

Natuurlijk beschikt Friesland ook over een tal van campings aan het water. De meeste vakantieverblijven hebben een eigen jachthaven waar je jouw boot ‘s nachts kunt aanleggen. Ben je niet in het bezit van een eigen boot? Dan kun je tijdens je visvakantie in Friesland overnachten in een van de accommodaties. Met een tent, stacaravan of bungalow aan het water kun je de hengel snel en gemakkelijk uitgooien vanuit je accommodatie. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een motorbootje te huren en vanaf het water te gaan vissen. De meeste vakantieverblijven beschikken naast de vismogelijkheden ook over verschillende faciliteiten waar genoeg te doen is voor de rest van het gezin zoals een strand, overdekt zwembad of een zeilschool voor kinderen.

adventure, camping, feet

De mooiste visstekken in Friesland

De Friese meren worden in de zomer druk bezocht door toeristen uit heel Europa. Toch biedt Friesland een tal van mooie en rustige visstekken waar je tijdens je vrij bent om te vissen. In deze visstekken kun je vissen op brasem, kolblei en voorn. In de open meren zoals het Tjeukemeer, Bergumermeer en het Sneekermeer heb je kans op een mooie snoekbaars te vangen. Ook moet je het Nationale Park de Alde Feanen niet vergeten. In dit prachtige natuurgebied zul je je als sportvisser niet snel vervelen.

Wij hebben een aantal culturele visstekken voor jou op een rijtje gezet waar je zeker eens moet gaan vissen:

 • in het vaar- viswater de Nesser Sylroede tussen Grou en Akkrum
 • aan de vaart in Appelscha
 • bij het elfstedenbruggetje in Bartlehiem
 • in de stadsgracht van Dokkum
 • aan de stoombootkade in Bolsward
 • in het karperwater Simavis in Eesterga
 • bij de draaibrug in Franeker
 • in recreatieplas de Zwettepoel bij Goingarijp
 • bij het recreatiegebied de Groene Ster nabij Leeuwarden
 • in de jachthaven of aan de polderdijk in hartje Lemmer
 • aan de workumer trekvaart of in de haven van Workum
 • langs het kanaal in Opeinde
 • in de jachthaven van Zwartkruis
 • aan de kunstmatige rivier aan de Linde nabij Wolvega
 • in de buurt van het kleine sluisje in Hindeloopen

Categorieën:Sportvissen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s