Materiaal

Karper aan de haak geslagen? Zo moet je onthaken!

Na je voorbereiding, geduld en keuze voor het juiste aas heb je dan eindelijk die ene karper aan de lijn die je voorziet van een flinke adrenalinestoot. Het aan de haak slaan van de karper is al een kunst op zich, daarna volgt de drill en uiteindelijk kan je de karper het land op halen met je net. Het behandelen van de vis wordt dan nog wel eens vergeten en dat vinden wij als karper-liefhebbers ontzettend jammer. Hierbij leggen we dan ook stap voor stap uit hoe de vis te behandelen wanneer deze eenmaal op het land is en hoe je deze het beste kunt onthaken.

Onthaakmat

De vis ligt rustig in je net en deze wil je het land optrekken, zorg dan ten alle tijden dat je een onthaakmat bij de hand hebt. Leg de vis nooit direct op het zand of tussen de planten! De onthaakmat dient bij de standaard uitrusting te horen die een karpervisser met zich meeneemt naar de waterkant. Een onthaakmat is een zachte mat met een waterafstotende coating die ervoor zorgt dat de karper zacht geland kan worden en niet op een steen of op zand hoeft te liggen. Met een onthaakmat kun je beschadigingen bij een karper voorkomen!

Maak de onthaakmat vochtig zodat de waterbestendige coating van de mat voor een gladde, karpervriendelijke ondergrond kan zorgen. Leg de karper rustig op zijn zijde waarij de borstvinnen netjes langs de romp van de vis hangen. De vinnen dienen met het lichaam van de vis mee te gaan wanneer je deze op de mat plaatst. Wanneer de vinnen de verkeerde kant onder het lichaam van de vis liggen kunnen deze breken en zal de vis nooit meer kunnen zwemmen zoals voorheen. Ben hier dus uiterst voorzichtig mee!

onthaakmatten

Onthaken van de vis

Na het neerleggen van de vis dien je altijd een emmer met water bij de hand te hebben om de vis vochtig te houden. Om de vis rustig te houden kan je zijn ogen bedekken met je hand of een doek. Het bedekken van de ogen zorgt ervoor dat de vis zich rustiger zal gedragen. Wanneer de vis rustig op de kant ligt kan je je gaan richten op het onthaken. In de meeste gevallen wordt de haak voorin de bek van de karper geplaatst en is deze makkelijk te vinden. Kijk hoe de vis is gehaakt en druk de haak in tegengestelde richting uit de bek. Met een tangetje kan je voor meer grip op de haak zorgen en de vis nog makkelijker onthaken. Giet regelmatig water over de vis om de karper vochtig te houden.

image

Verzorgen van de vis

Na het onthaken van de vis is het mogelijk dat de vis een wondje heeft en bloed. Deze wondjes kan je het beste behandelen met een desinfecterend middel waardoor het wondje snel zal genezen en de karper later geen last zal hebben van de gehaakte lip. Dep de wond met een schone droge doek en smeer de wond in met een ruime hoeveelheid van de helende vloeistof. Draag de vis daarna in de onthaakmat naar het water en laat de vis zo snel mogelijk weer zwemmen. Om ervoor te zorgen dat de vis energiek wegzwemt kan je de vis even in het water laten bijkomen om later op eigen kracht weg te zwemmen. Deze geneesmiddelen voor de karper zijn in de hengelsportzaak verkrijgbaar.

Veel plezier bij het karpervissen en behandel de vis met respect!

Follow my blog with Bloglovin

Categorieën:Materiaal

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s